ویژه شهادت حضرت زهرا

سپـﯦـــددشـﭠـــ سراﮮهمـﮧ

شـﮩࢪﮮ دࢪ مـࢪڪز آبشاࢪهاﮮ بـﭔشـﮧ ،گـࢪﭔﭞ،چڪان،ﭡـلـﮧ زنگ(شوﮮ)

ویژه شهادت حضرت زهرا

غسل حضرت زهرا   
چرا با اينكه حضرت زهرا شهيد محسوب مي شود ولي غسلش كردند؟
پاسخ:
کساني که در ميدان جنگ به شهادت مي رسند با شرائطي که در کتاب هاي فقهي ذکر شده، غسل ندارند. و بقيه افرادي که شهيد مي شوند. حتي کساني که به وسيله شمشير ياگلوله و بمباران ومانند اين ها شهيد مي شوند غسلشان واجب است. در ميان معصومان فقط امام حسين غسلش ندادند. چون در ميدان جنگ شهيد شد. و ساير معصومان حتي علي غسل داده شدند.
براي آگاهي بيشتر به تحرير الوسيلة، امام خميني، موسسه تنظيم و نشر اثار امام خميني ، 1421 ق ، چاپ اول، ج‌ 1، ص 66‌، مساله 1، مراجعه نمائيد.

وصیت فاطمه  
محتوای وصیت حضرت زهرا به امام علی درباره خواندن قرآن درکنارقبرایشان چیست؟
پاسخ: آنچه در تحقيقات انجام شده به دست آمد اين بود كه حضرت زهرابه امير المومنين در ضمن وصيت هايي كه نمودند چنين بيان داشتند كه پس از دفن وهموار ساختن قبرم نزديك سرم و پيش رويم بنشين و زياد تلاوت قران براي من داشته باش. زيرا در آن ساعت مردگان نياز به انس با زندگان دارند.(1)
علامة مجلسي، بحار الأنوار، ج79، ص27.

ایام فاطمیه  
چه روزهایی ایام فاطمیه و روزهای عزاداری حضرت زهرا محسوب می شود؟
روز 13 جمادی الاولی یا بیست روز بعد آن 3 جمادی الثانی بنابر مشهور روایات شیعی، روز شهادت حضرت زهرا است. هر چند برای سوگواری حضرت فاطمه ایام مشخصی معین نشده است و تا حدودی این مساله عرفی است و بهتر است ایامی که در مساجد و اماکن مذهبی عزاداری برگزار است در آن محل برنامه جشن و شادی برگزار نشود، اما بنابر برخی از اظهار نظر بزرگان، حداقل سه روز 13 و 14 و 15 جمادی الاول و 1 و 2 و 3 جمادی الثانی حفظ حرمت ایام شود و به عزاداری حضرت فاطمه اختصاص یابد.
سایت دفتر آیت الله مکارم شیرازی

ازدواج امام علي پس از شهادت حضرت زهرا  
آیا ازدواج علي سه روزپس ازشهادت حضرت زهرا بود؟
حضرت علي پس از شهادت فاطمه لازم بود همسري اختيار نمايد تا به وضع ايتام و فرزندان كه مادر خود را از دست داده بودند رسيدگي كند. از طرفي فاطمه به علي فرمود: مردان ناچارِ از داشتن همسر هستند، «امامه» (دختر زینب) را براي همسري اختيار كن، زيرا او همانند خودم نسبت به فرزندانم مهربان است.»[1]
بنابراين حضرت طبق وصيت حضرت فاطمه با امامه ازدواج كرد.[2] زمان ازدواج را اكثر منابع تعيين نكرده اند. اما در البدایه و النهایه ازدواج حضرت علی با امامه را در حوادث سال دوازدهم هجری ذکر کرده است، یعنی سال بعد از شهادت حضرت زهرا ،(3) در بحارالانوار آمده است كه علي هفت روز پس از شهادت فاطمه طبق وصيت فاطمه با امامه بنت ابي العاص ازدواج كرد.»[3]
امّا اين كه اندك زماني پس از شهادت حضرت زهرا اقدام به ازدواج كرد، اگر چه شايد چنين امري در عرف امروز ناپسند به نظر آيد، اما در آن زمان اين گونه نبوده است، ضمن اینکه وصيت حضرت فاطمه نيز بوده است.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. زندگاني حضرت اميرالمومنين علي بن ابيطالب، محمد جواد نجفي.
2. امام علي از ولادت تا شهادت: سيد محمد كاظم قزويني.
[1] . صدوق، علل الشرايع، مؤسسة دارالحقة الثقافه، اول، 1416 ق، ج 1، ص 222.
[2] . ابن اثير، اسدالغابه، بيروت، داراحياء التراث العربي، اول، 1417 ق، ج 7، ص 25، قرطبي، استيعاب، بيروت، دارالكتب العلميه، اول، 1415 ق، ج 4، ص351.
[3] . مجلسي، بحارالانوار، بيروت، ج 42، ص 92.

فدک  
خلاصه ماجرای فدک چیست؟
فدك يكى از دهكده‏هاى آباد و حاصلخيز نزديك خيبر است و تا مدينه 140 كيلومتر فاصله دارد. درسال هفتم هجرت، قلعه‏هاى خيبر يكى پس از ديگرى فتح شد و قدرت مركزى يهود در هم شكست. ساكنان فدك تسليم گرديدند و در برابر پيامبر متعهد شدند نيمى از زمين‏ها و باغ‏هاى خود را به آن حضرت واگذار كنند و نيمى ديگر را براى خود نگهدارند. سرزمين‏هايى كه بدون هجوم نظامى به دست مسلمانان مى‏افتد، به شخص رسول خدا تعلق دارد و هر گونه بخواهد مى‏تواند عمل كند.
وقتى آيه «و آتِ ذَالقربى حقّه و المسكين و ابن السبيل و لاتبذّر تبذيراً»(1) نازل شد، پيامبر اسلام دخترش فاطمه را خواست و فدك را به او داد.(2) در همان روزهای نخست پس از رحلت رسول خدا با دستاویز قرار دادن این جمله که ما پیامبران چیزی به ارث باقی نمی گذاریم، حضرت فاطمه را از فدك محروم کردند و كارگرانش را از فدك بيرون كردند. آن حضرت براى پس گرفتن فدك بسيار كوشيد ولى دستگاه خلافت از اين كار سرباز زد.
(1) اسرا (17)، آيه. 26
(2) طبرسى، مجمع البيان، ج 3، ص. 411

بتول 
آيا حضرت فاطمه مثل بقيه زنها عادت ماهيانه داشتند يا نه؟
پيامبر در نامه اى كه به نجاشى مى نويسد از مريم با صفت طيبه بتول ياد مى كند (تاريخ ابن خلدون، ص 434). طبق سخن رسول خدا ، مريم مانند فاطمه بتول بود، از رسول خدا درباره كلمه بتول سؤال شد كه اى رسول خدا، شما فرموده ايد: مريم بتول است و فاطمه نيز بتول است، فرمودند: بتول كسى است كه هرگز خون نديده زيرا خونريزى ماهيانه در دختران انبياء ناپسند است. (بحارالأنوار، ج 43، ص 15) در باره فاطمه زهرا احاديث صحيحى بر اين معنى تصريح مى كند. دانشمندان بزرگ اهل سنّت نيز به اين ويژگى حضرت فاطمه اقرار كرده اند (قندوزى در ينابيع الموده، ص 260، محمّد صالح كشفى در مناقب، امرتسوى در ارجح المطالب، حافظ ابوبكر شافعى در تاريخ بغداد، ج 13، ص 331، ابن عساكر در تاريخ كبير، ج 1، ص 319)
البته پاك بودن از حيض و نفاس در خصوص فاطمه زهرا امرى قطعى است، امّا درباره مريم روايات متفاوت است. در برخى روايات آمده است كه ايشان هنگام عادت ماهانه از مسجد بيرون مى رفتند (بحارالانوار، ج 14، ص 197 قصص الانبياء، ص. 353). در اين صورت بتول درباره ايشان به معناى بريدن از دنيا و ناپاكيها خواهد بود.

مقام علمی  
آیا حضرت فاطمه دارای مقامات علمی بودند؟
مقام علمي آن حضرت نيز چونان امام علي بعد از پيامبراکرم سرآمد تمام بشريت است.در حديث امام باقر آمده است: (الله لقد فطمها الله تبارك و تعالي بالعلم و عن الطمث بالميثاق [1] ؛ خداوند آن حضرت را از علم مملو ساخت و از ناپاكيهاي زنان در عالم مبرا نمود. ) مرحوم مجلسي دربارة تفسير حديث امام باقر كه فرمودند: «...فطمها الله بالعلم...» يعني به سبب كثرت علم از جهل بريده شد و به قدري علم دارد كه جهالت هرگز در آن راه ندارد و از آغاز آفرينش برخوردار از علوم رباني شده[2] ونشانه بارز برعلم آن بزرگوار «خطبه فدکیه» ایشان میباشد که بزرگان علم واندیشه را مبهوت وشگفت زده نموده است.
1. مجلسي، بحارالانوار، ج43، ص14، 15، و رحماني همداني، فاطمه الزهرا و بهجه قلب المصطفي، تهران، مرضيه، چاپ دوم، 1372ش، ص149.
2. مجلسي «پيشين» ج 43، ص65، 101.

مهریه  
مهريه حضرت زهرا چقدربوده است وارزش مالی آن درآن دوران چه مقداربوده است؟
پاسخ :
هنگامي كه حضرت علي - - از حضرت فاطمه خواستگاري نمود. پيامبر فرمود: چه چيزي براي تو است كه مهرية فاطمه قرار دهي؟ علي - - عرض كرد: اي رسول خدا! تو خود شاهد هستي كه براي من به جز شمشير و شتر و زره، از مال دنيا چيزي نيست. پيامبر فرمود: اي علي شمشير و شتر مورد نياز توست، اما زره ات را بفروش و با آن مراسم ازدواج با فاطمه را فراهم كن. [1] اما اينكه حضرت آن زره را چه مقدار فروخت و آن را مهريه حضرت زهرا قرار داد از نظر تاريخي و روايي در آن اختلاف وجود دارد. و آن عبارت است از، 400 درهم، 480درهم يا 500 درهم[2]. لكن قدر مسلم اين است كه مهريه آن حضرت بيشتر از پانصد در هم و كمتر از چهار صد درهم نبوده است، و اين مقدار -پانصد درهم- عبارت از مقدار مهريه اي است كه رسول خدا براي كليه زنان و دخترانش تعيين نموده و از آن تعبير به مهر السنه هم مي شود.[3] و اين سيره الگويي براي ساير مسلمانان و گروندگان به اسلام قرار گرفت. گرچه در آن زمان مهريه هاي سنگين از طرف مردم براي دختران قرار داده مي شد؛ زيرا وقتي پيامبر فاطمه، را به عقد علي در آورد، عده اي از مردم قريش به خدمت ايشان رسيدند و گفتند چرا علي را با مهريه اندک و ناچيز داماد كردي؟[4]
-------------
[1]. مجلسي، بحارالانوار، بيروت، موسسه الوفا، چاپ دوم، 1403ه‍ ق، ج43، ص120، 140.
[2]. ابن شهر آشوب، مناقب؛ و متقي هندي، فاضل، كنزالعمال، موسسه الرساله، ج13، ص680.
[3]. كليني، كافي، تهران، 1375، ج5، ص376.
[4]. صدوق، من لايحضره الفقيه، ج3، ص253.

ام الائمه  
چرا گفته میشود مادر همه معصومين، فاطمه زهرا است؟
پاسخ: اين كه مى‏گوييم «همه امامان معصوم، فرزندان فاطمه زهرا هستند» به اين معنا نيست كه همه آنها را حضرت فاطمه زهرا به دنيا آورده است بلكه به اين معناست كه برخى از آنان فرزند بدون واسطه آن حضرت هستند مانند حضرت امام حسن و امام حسين و بقيه امامان نوه‏هاى آن حضرت هستند. امام زين‏العابدين نوه فاطمه زهرا و حضرت فاطمه زهرا مادر بزرگ اوست، بنابراين فاطمه زهرا مادر امام حسن و امام حسين و مادر بزرگ امامان ديگر است و بدین جهت به حضرت زهرا ام الائمه گفته می شود.

عبادت فاطمی   
حضرت فاطمه چگونه خدا را عبادت میکردند؟
امام صادق فرمود: «کانت اذا قامت فی محرابها زهر نورها لاهل السماء کما یزهر الکواکب لاهل الارض; (1) هرگاه فاطمه علیها السلام در محراب عبادتش می‏ایستاد، نور او برای اهل آسمان می‏درخشید; آنگونه که ستارگان برای اهل زمین می‏درخشند .» امام حسنفرمود: «ما کان فی الدنیا اعبد من فاطمه علیها السلام حتی تورم قدماها; (2) عابدتر از فاطمه در دنیا نبود، [آنقدر عبادت کرد] که پاهای [مبارکش] ورم کرد .»
1) محمد تقی ، مجلسی: بحار الانوار ، ج‏۴۳، ، ص‏۱۲ .
2) همان، ج‏۴۳، ص‏۴۹

مادرفاطمه  
مادر حضرت فاطمه کیست؟ درمورد ایشان توضیح مختصری بدهید.
نام مادر ایشان خدیجه بود.حضرت خدیجه پانزده سال قبل از عام الفیل وشصت وهشت سال قبل ازهجرت نبوی در شهر مکه دیده به جهان گشود وپس ازشصت وپنج سال زندگی با شرافت وفضیلت سرانجام در تاریخ دهم رمضان سال دهم بعثت و سه سال قبل ازهجرت رسول خدا به مدینه به لقاءالله پیوست .
نام او خدیجه ،و کنیه اش «ام هند» نام پدرش « خویلد ابن اسد » ونام مادرش « فاطمه دخترزائدة بن الاصم»می باشد.1پدر ومادر خدیجه با چند واسطه به « لویّ بن غالب» می رسد که جدّ اعلای پیامبر خداست و مادرمادر خدیجه «هاله» دختر عبدمناف از اجداد پیامبر اسلام است. بنابراین خدیجه هم از طرف پدر وهم از سوی مادرش با پیامبر اسلام هم نسب می باشد. در روایت اسلامی از طریق شیعه واهل تسنن نقل شده،پیامبر فرمود: جبرئیل نزد من آمد و گفت : ای رسول خدا! این خدیجه است ، هرگاه نزد تو آمد، براو از سوی پروردگارش واز طرف من ، سلام برسان:«وبشرها ببیت فی الجنة من قصب لاصخب ولانصب» «و او را به خانه ای از یک قطعه (اززبرجد ) در بهشت که در آن رنج ونا آرامی نیست ، مژده بده » 3
1- علی اکبر ، بابا زاده ، سیمای زنان در قرآن ، قم ، انتشارات لوح محفوظ،چاپ دوم ،1378،ص23
2- شیخ عباس ،قمی ،سفینه البحار ، ج1،ص379
3-محمد تقی ، مجلسی: بحار الانوار ، بیروت ، مؤسسه الوفاء ،1404هجری قمری ،ج16،ص82

سن پدر ومادر  
حضرت محمدچندسالگي با حضرت خديجه ازدواج کردند و چند ساله بودند که حضرت زهرا به دنيا آمدند؟
پاسخ: حضرت محمددر سن بيست و پنج سالگي با حضرت خديجه ازدواج کرد. بنابر مشهور شیعه که ولادت آن حضرت زهرا را سال پنجم بعثت می دانند( که مشهور بين شيعه همين است). حضرت محمد در ان زمان چهل و پنج ساله بوده اند. 1
1. آيتي، محمد ابراهيم ، تاريخ پيامبر اسلام ، تهران، انتشارات دانشگاه، 1366، چاپ چهارم،ص71-72 .

نامهای الهی  
نام هاي حضرت زهرا س نزد خداوند چيست ؟
پاسخ: يونس بن ضبيان از حضرت امام صادق نقل مي كند كه آن جناب فرمودند: فاطمه نزد خداي تعالي 9 اسم دارد: فاطمه، صديقه، مبارکه، طاهره، زکيه، راضيه، مرضيه، محدثه و زهرا. (1)
پي نوشت ها :
1. علامة المجلسي، بحار الأنوار، بيروت - لبنان، ناشر: دار إحياء التراث العربي سال چاپ : 1403 - 1983 م ، ج43،ص10.

 

چرا فاطمه؟  
چرا فاطمه زهرا، فاطمه نامیده شده است؟
روایات در این باره متعدد است و به نظر هر کدام از روایات به بعدی از حقیقت این معنا اشاره دارند و همه معانی می تواند صحیح باشد:
فاطمه، فاطمه ناميده شده است چرا كه از شر و بدی بريده و جدا است.( ابن شهر آشوب، مناقب ج 3 ص. 230)
اين جمله اشاره به عصمت زهرا است زيرا مسلما معصومه است و آيه «انما يريد الله ليذهب عنكم الرجس اهل البيت و يطهركم تطهيرا» درباره او است.
فاطمه، فاطمه نام گرفت زيرا مردم از معرفت او بريده شده‏اند و قدرت بر شناخت‏حقيقت او ندارند و اين تفسير اشاره به همان مقامى دارد كه به واسطه آن مقام ام ابيها ناميده شده است. (علامه مجلسی، بحارالانوار، ج43، ص65)
فاطمه را فاطمه گفتند چون او و شيعيانش از آتش بریده شده اند. (عیون اخبار الرضا ج2، ص73)
فاطمه را فاطمه گفتند، چون دشمنان او بريده مى‏شوند ازمحبت او. (بحارالانوار، ج43، ص4)


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





[ یک شنبه 23 اسفند 1394برچسب:مطالب خلاصه بمناسبت شهادت حضرت زهرا, ] [ 3:31 ] [ مـﭔﻼد♥ڪـࢪدﮮ ] [ ]